ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ


Ξεκινώντας από το Λιμάνι της Αίγινας, έχουμε να επιλέξουμε από δύο παραθαλάσσιες διαδρομές. Η πρώτη διαδρομή κατευθύνεται βόρεια και ακολουθούμε το δρόμο προς τη Σουβάλα και η δεύτερη διαδρομή κατευθύνεται νότια και ακολουθούμε το δρόμο προς την Πέρδικα.

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Πλακάκια - Σουβάλα - Αγιοι - Βαγία - Αγία Μαρίνα - Κυλινδρά - Πόρτες

Από το Λιμάνι της Αίγινας ακολουθώντας βόρεια το δρόμο προς την Σουβάλα, περνάμε από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και μετά περίπου από 1.5 χλμ. φτάνουμε στην περιοχή Πλακάκια με το ομώνυμο ακρωτήρι και τον βορειοανατολικό Φάρο του νησιού, που έχει δίπλα του το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.

Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και η Γυναικεία Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, καθώς επίσης και περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Συνεχίζοντας συναντάμε αρκετούς μικρούς όρμους και γραφικές παραλίες και περνάμε από ένα μικρό αρχαιολογικό χώρο με αρχαίους τάφους, δίπλα στο εκκλησάκι και την παραλία των Αγίων Αναργύρων.

Προχωράμε στον παραλιακό δρόμο και φθάνουμε στην αμμουδερή παραλία Καμάρες, παλιό καρνάγιο, στην περιοχή Λεόντι και στη συνέχεια συναντάμε την παραλία της Καβουρόπετρας.

Συνεχίζοντας, μετά το Βαθύ, βρισκόμαστε στη Σουβάλα. Η Σουβάλα απέχει 10 χλμ. από την πόλη της Αίγινας και έχει θερμές πηγές, κατάλληλες για την θεραπέια αθριτικών, ρευματικών και δερματολογικών παθήσεων. Αποτελεί τουριστικό θέρετρο με καλή τουριστική υποδομή.

Ο παραλιακός δρόμος μετά τη Σουβάλα περνά από τους Αγίους, έναν παραθαλάσσιο οικισμό και λίγο πιο κάτω διακλαδίζεται αριστερά προς τη Βαγία, ένα γραφικό ψαροχώρι με πολύ όμορφη αμμουδιά, ενώ δεξιά συνεχίζει προς την Αγία Μαρίνα.

Αρκετά πιο κάτω χωρίζεται πάλι σε δύο κατευθύνσεις. Δυτικά προς το Μεσαγρό, την Παλαιοχώρα και συνεχίζει προς το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, ενώ ανατολικά κατευθύνεται προς την Αφαία και την Αγία Μαρίνα.

Ο γραφικός κόλπος της Αγίας Μαρίνας είναι ένα μεγάλο τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, οργανωμένη παραλία, θαλάσσια σπορ και πολύ ωραία αμμουδιά.

Από την Αγία Μαρίνα ο παραθαλάσσιος δρόμος συνεχίζει νότια, περνά από το μικρό οικισμό Κυλινδρά και το γραφικό ψαροχώρι Πόρτες που έχει μία όμορφη αμμουδερή παραλία με γραφικά ταβερνάκια.

ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ανίτσαιο - Βλάχηδες - Ελλάνιο Ορος - Προφήτης Ηλίας - Λαζάρηδες - Παχειά Ράχη - Ε.Κ.Π.Α.Ζ. - Καπότηδες - Τζίκηδες

Μετά τις Πόρτες, ο δρόμος πηγαίνει Δυτικά και ανεβαίνει προς το Ανίτσαιο, ένα παραδοσιακό χωριό. Από το Ανίτσαιο, νότια, υπάρχει χωματόδρομος που καταλήγει στον μικρό οικισμό των Βλάχηδων.

Ο κεντρικός δρόμος που ανεβαίνει από τις Πόρτες, μετά από το Ανίτσαιο, περνά κοντά από τον Αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Ελλάνιου Δία, συνεχίζει προς το παραδοσιακό, ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια Παχειά Ράχη, από τα ωραιότερα της Αίγινας.

Στο δρόμο από το Ανίτσαιο προς την Παχειά Ράχη συναντάμε διασταύρωση με δύο χωματόδρομους. Ο ένας προς τα δεξιά οδηγεί στο χωριό Λαζάρηδες, που βρίσκονται απέναντι από το Ελλάνιο Όρος και στο οποίο υπάρχει το Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Ο άλλος χωματόδρομος πηγαίνει προς τα αριστερά στους Ταξιάρχες, ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο στους πρόποδες του Ελλανίου Όρους και κάτω από την κορυφή του Προφήτη Ηλία. Αμέσως κάτω από το Εκκλησάκι βρισκόταν ο ναός του Ελλανίου Διός.

Μετά την Παχειά Ράχη συναντάμε στα δεξιά μας το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, που βρίσκεται εδώ από το 1980, το οποίο περιθάλπει διάφορα είδη άγριων ζώων και ως επί το πλείστον πληγωμένα

Συνεχίζοντας στον κεντικό δρόμο, μετά την Παχειά Ράχη, συναντάμε τα αγροτοκτηνοτροφικά χωριά Καπότηδες και Τζίκηδες και και από εκεί επιστρέφουμε στην πόλη της Αίγινας.

Στην ορεινή Αίγινα μπορούμε να περιηγηθούμε και από το δρόμο που έρχεται απευθείας από την πόλη της Αίγινας.

Παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο προς την Πέρδικα, περνάμε από τις παλιές φυλακές της Αίγινας, το Λύκειο και στη συνέχεια μέσα από το χωριό Λεύκη. Συνεχίζοντας φθάνουμε στο χωριό των Τζίκιδων.

Από το χωριό ξεκινά ένα μονοπάτι που πηγαίνει στην κορυφή του λόφου, στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και στο Μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας. Μετά το χωριό ο δρόμος στρέφεται αριστερά προς την Παχεία Ράχη, από την οποία η θέα προς την θάλασσα, που είναι δεξιά, είναι καταπληκτική.

Από την Παχειά Ράχη ένας χωματόδρομος προς τα δυτικά οδηγεί στη θέση Σφυρίχτρες, στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους, στην οποία υπήρχαν σκαλάκια που οδηγούσαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ελλάνιου Δία, στον οποίο είχε κτιστεί ο αρχαιότερος βωμός που ήταν αφιερωμένος στον Δία. Πάνω από το βωμό του Ελλάνιου Δία υπάρχει σήμερα η Εκκλησία των Ταξιαρχών.

Από την Παχεία Ράχη ο δρόμος συνεχίζει, περνά από το χωριό του Ανιτσαίου και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Πόρτες, και από εκεί στους Αλώνες και στην Αγία Μαρίνα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Φάρος - Βρόχεια - Μαραθώνας - Αιγινήτισσα - Πέρδικα - Μονή - Κλίμα - Σαρπά - Σφεντούρι

Από το Λιμάνι της Αίγινας ακολουθώντας νοτιοδυτικά τον παραλιακό δρόμο προς την Πέρδικα, περνάμε από την περιοχή του Φάρου με τα πολυ όμορφα νεοκλασικά σπίτια (του Τρικούπη, του Γκιόλμαν ...) και τα δύο οργανωμένα λιμανάκια που χρησιμεύουν για ελλιμενισμό μικρών σκαφών.

Μετά το Φάρο περνά από το ακρωτήρι Παλιόπυργος που και εδώ υπάρχει λιμανάκι για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών και συνεχίζει προς το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, το οποίο βρίσκεται δεξιά μας μαζί με μία οργανωμένη αμμουδερή παραλία, πριν από τον οικισμό Βρόχεια, στον οποίον υπάρχει άλλο λιμανάκι για τον ελλιμενισμό πάλι μικρών σκαφών.

Στη συνέχεια, μετά τον οικισμό Βρόχεια, βρίσκεται ο οικισμός του Μαραθώνα στην παραλία του οποίου υπάρχει μια όμορφη οργανωμένη αμμουδερή παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, μία ξύλινη καντίνα και πολλά γραφικά ταβερνάκια και cafe-snack για καφέ ή ποτό.

Μετά το Μαραθώνα, ο δρόμος συνεχίζει περνώντας από τον οικισμό του Προφήτη Ηλία, κάτω από τον οποιο υπάρχει η Αιγινήτισσα, μια άλλη όμορφη μικρή οργανωμένη αμμουδερή παραλία πριν φθάσουμε στο ψαροχώρι της Πέρδικας και στο νησάκι Μονή.

Η Πέρδικα είναι ένας παλιός παραδοσιακός οικισμός, που απέχει 9 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας και είναι κτισμένος γύρω από ένα πολύ όμορφο και γραφικό λιμανάκι. Παλιά οι κάτοικοί του ασχολούνταν αποκλειστικά με το ψάρεμα. Κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές να επικοινωνούν μεταξύ του.

Στην Πέρδικα υπάρχουν δύο παραλίες για κολύμπι, η μία είναι στο λιμάνι και η άλλη, πιο ήσυχη και απόμακρη, βρίσκεται στο τέλος της μικρής χερσονήσου που δημιουργείται στην Πέρδικα.

Το καλοκαίρι, όλα αλλάζουν. Η πεντακάθαρη, γαλάζια θάλασσα, το μπάνιο, τα παιχνίδια στην παραλία, το ψάρεμα και βαρκάδα ανάμεσα σε κότερα να πηγαινοέρχονται. Κοντά στο ψαροχώρι της Πέρδικας σε απόσταση περίπου 2,5 χλμ. υπάρχει το γραφικό ορεινό χωριό Σφεντούρι, που σήμερα είναι παραθεριστικός οικισμός με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά λαϊκά στοιχεία και πολύ όμορφη θέα προς τις γραφικές παραλίες Κλίμα και Σαρπά. Η Σαρπά είναι πολύ όμορφη αμμουδερή παραλία με δέντρα, βότσαλα στην θάλασσα και μία καντίνα. Το Κλίμα είναι και αυτή μια όμορφη αμμώδης παραλία, με γαλάζια νερά που προσφέρεται για κολύμπι, στην περιοχή Κλειδί, σε απόσταση 2 χλμ. από την Πέρδικα.

Η Αίγινα προσφέρεται ιδιαίτερα για πεζοπορία. Είναι πολλές οι διαδρομές και τα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε και πολλοί οι περιπατητές που επισκέπτονται το νησί.

Η απόσταση της πόλης της Αίγινας από την Πέρδικα 9 χλμ., από το Μαραθώνα είναι 5 χλμ., από το Ανίτσαιο 9,5 χλμ., από τον Άγιο Νεκτάριο 7 χλμ., από τις Πόρτες 12,5 χλμ., από την Αγία Μαρίνα 15 χλμ., από τη Βάγια 13 χλμ. και από τη Σουβάλα 8,5 χλμ.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Από την πόλη της Αίγινας ξεκινούν δύο δρόμοι που διασχίζουν την εσωτερική ενδοχώρα του νησιού. Ο πρώτος δρόμος κατευθύνεται βορειοανατολικά και ακολουθούμε το δρόμο προς την Κυψέλη, ενώ ο δεύτερος κατευθύνεται βόρεια και ακολουθούμε το δρόμο προς τον Κοντό, με την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου και το Μεσαγρό.

ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ: Κυψέλη - Βαθύ

Από το Λιμάνι της Αίγινας ακολουθώντας βορειοανατολικά το δρόμο προς την Κυψέλη, περνάμε μπροστά από το Λεούσιο ίδρυμα «Aγιος Νεκτάριος» και κοντά από την Ομορφη Εκκλησία.

Μετά από περίπου 3,5 χλμ. φτάνουμε στην Κυψέλη, ένα μεγάλο οικισμό. Η περιοχή είναι εύφορη και οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με τις φυστικιές και τις αμυγδαλιές.

Η καλλιέργεια των φιστικιών άρχισε περί το 1920 και διαδόθηκε στη συνέχεια σύντομα σε όλο το νησί. Στην πλατεία της Κυψέλης βρίσκεται η Εκκλησία της Ευαγγελίστριας, ένας καλαίσθητος ναός που χτίσθηκε από τοπικούς μαστόρους το 1875-80. Κοντά στην Κυψέλη βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος του Μούλου, μία πολύ όμορφη παλιά Εκκλησία.

Συνεχίζοντας από την Κυψέλη καταλήγουμε στο Βαθύ, έναν από τους πιο μεγάλους οικισμούς της Αίγινας, με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου. Από το Βαθύ, ανηφορίζοντας, κατευθυνόμαστε προς την Γυναικεία Μονή της Παναγίας της Ελευθερώτριας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ: Παλαιοχώρα - Μονή του Αγίου Νεκταρίου - Αλώνες - Μεσαγρός - Ναός της Αφαίας - Κάβος

Από το Λιμάνι της Αίγινας ακολουθούμε βόρεια το δρόμο προς το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Αρχικά περνάμε από την εκκλησία της Φανερωμένης και στη συνέχεια από τη συνοικία των Αγίων Ασωμάτων, στην οποία υπάρχουν η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών και μία μικρότερη, η εκκλησία της Οσίας Ματρώνας.

Συνεχίζοντας το δρόμο προς τον Άγιο Νεκτάριο περνάμε από το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω συναντάμε το λόφο της Παλαιοχώρας, που βρίσκεται στο λόφο που είναι πίσω και πλάγια από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Η παλιά αυτή πόλη μοιάζει με τον Μιστρά με πολλές Εκκλησίες και ερείπια από σπίτια. Η Παλαιοχώρα κτίστηκε από τους Αιγινίτες για να προφυλαχτούν από τις θαλάσσιες επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών και αποτέλεσε για πολλούς αιώνες την πρωτεύουσα του νησιού.

Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται κάτω από το λόφο, κοντά στην Παλαιοχώρα βρίσκονται τα Μοναστήρια της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Αικατερίνης, το ξωκκλήσι του Άγιου Γεράσιμου και η περιοχή του οικισμού Κοντού.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου κτίστηκε γύρω στο 1904-1910, από τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο. Ο Νεκτάριος έζησε στο Μοναστήρι και πέθανε το 1920. Το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος. Το Μοναστήρι απέχει 6 περίπου χλμ. από την πόλη της Αίγινας. Η εκκλησία έχει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα, που για επιστέγασμα, έχουν όλα κόκκινα τόξα.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω ο δρόμος διακλαδίζεται, στο μικρό νεκροταφείο και ο ένας δρόμος κατευθύνεται βόρεια, περνά από τους Αλώνες με τα ξωκκλήσια του Αγιου Παντελεήμονα και του Αγίου Ευσταθίου και μας οδηγεί στην Αγία Μαρίνα και στη συνέχεια στη Σουβάλα, ενώ ο δεύτερος, που είναι η συνέχεια του δρόμου που έρχεται από την πόλη της Αίγινας, συνεχίζει προς το Μεσαγρό. Υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος, που οδηγεί νότια στο Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας και στα εκκλησάκια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και των Αρχαγγέλων.

Ο Μεσαγρός είναι ένας μεγάλος οικισμός που απέχει 9 χλμ από την πόλη της Αίγινας και οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την αγγειοπλαστική. Σε όλη την περιοχή υπάρχει πολύ πράσινο και φυστικιές.

Από τον Μεσαγρό ο δρόμος ανεβαίνει σε έναν πευκόφυτο λόφο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται, μετά από περίπου 3 χλμ., μέσα στα πεύκα με υπέροχη θέα στη θάλασσα, ο Ναός της Αφαίας. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση αφού σώζονται 24 από τις 34 συνολικά κολώνες του και προκαλεί τον θαυμασμό όσων τον βλέπουν.

Στην περιοχή της Αφαίας βρίσκεται και η Μονή του Αγίου Μηνά μέσα στο πευκοδάσος σε περίοπτη θέση. Σύμφωνα με το ιστορικό, το ομώνυμο γυναικείο Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1952 από τον ονομαστό γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου, αλλα την πρώτη ιδέα για την ίδρυσή του την είχε ο νεοφανής Άγιος Νεκτάριος επίσκοπος Αίγινας.

Από την Αφαία, προχωρώντας νοτιοανατολικά, φθάνουμε στο μικρό οικισμό του Κάβου, στον οποίο βρίσκονται ίχνη προϊστορικού οικισμού. Κάτω από τον οικισμό, ακολουθώντας ένα χωμάτινο δρόμο, καταλήγουμε σε μία μικρή παραλία με ψιλό βότσαλο.